
Yönetici Asistanlarının Yeni İş Ağı – Uluslararası Yönetim Asistanları Birliği IMA Türkiye
30 ülkede temsil edilen Uluslararası Yönetim Asistanları Birliği‘ne Türkiye’nin de bir grup olarak katılması için Ekim 2016’da, Kopenhag’da yola çıkan ekibin önemli bir üyesi olan Özlem Kılıç ile IMA Türkiye başta olmak üzere, mesleğin global gelişimi üzerine sohbet ettik. Derneğin mesleğe değer katacak önemli projelerinden bahseden Özlem Hanım, mesleki bilincimizi arttırmak, düşünce zihniyetimizi değiştirmek, iyi iletişim kurmak, öğrenmeye istekli ve bilgiyi paylaşarak sürdürülebilir bir iş yaşam dengesini sağlayabilmek için kolları sıvadıklarını söyledi EPMA World olarak her zaman olduğu gibi mesleğe hizmet eden bu çabaları yürekten destekliyoruz.
Özlem Hanım bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Mesleğini tesadüfen seçmiş, yenilikçi, öğrenmeye ve bunları paylaşmaya meraklı, uzun zamanını çok çalışmaya adamış, sosyalleşmeyi seven ama sevdiklerine ve kendine ayıramadığı zamanlar için hayıflanan, mücadeleyi seven ve hiç vazgeçmeyen bir kadın yönetici olarak tanımlayabilirim. Öğrenim hayatım gönlümün şehri Ankara’da geçti. Ardından Üniversite’nin Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümünden mezuniyetimden sonra, o yıllarda çok bilinmeyen bu meslek dalının profesyonel iş hayatımın başlangıcı olması, Başbakanlık ve TBMM başta olmak üzere farklı kamu kurumlarında kariyerime başlangıç yapmak, hayatın bana sunduğu en iyi öğrenme ve deneyimleme fırsatlarından biri olarak değerlendiriyorum. İlerleyen yıllarda özel sektöre geçiş yaptığım zaman farklı tecrübelerimin yaptığım işe katkısı tartışılmaz. Bugün her kurumsal şirketin farklı dinamikleri var ve sizin bunlara adapte olup işinizin en iyisini ortaya koymanız gerekiyor. 30 yıldan fazla devam eden kariyerimle, mesleğime ve çalışma arkadaşlarıma bu tutkuyu sevgi ve özenle göstermeye devam ediyorum.
IMA Türkiye kimdir? IMA Türkiye’deki göreviniz nedir?
IMA Türkiye yönetici asistanı, sekreter ve geniş kapsamda ofis profesyonellerinin oluşturduğu uluslararası bir network’ün Türkiye şubesi olarak faaliyet göstermektedir. IMA International Management Assistants Network, 1974 yılında Sonia Vanular tarafından kurulmuş bu organizasyon içinde 2016 yılından bu yana Türkiye’yi dünyada temsil ediyoruz. Mesleğin ve profesyonellerin gelişimi ve daha ileri seviyeye yükseltmek için, seminerler, etkinlikler, eğitimler düzenleyen küresel bir iş ağı. Halen Kurucu Üye ve Halkla İlişkiler görevini yürütüyorum.
Mesleğin geleceğine ilişkin görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Şu an geriye dönüp baktığımda yöneticiler için stratejik iş ortağı ve lider olarak gördüğüm yönetim asistanlarının dijital teknoloji ile birlikte değişim ve dönüşümü yakalayarak, ihtiyaç duyulan yeni yetkinlik ve becerileri kazanarak yerini daha da sağlamlaştıracağını düşünüyorum. Mesleki bilinç geliştikçe ve kişisel farkındalığımız arttıkça gelişimimiz için gerekli olan eğitim ve programlarla destekleyerek profesyonel yaşama devam edeceğiz. İkinci olarak, oynadığımız stratejik rolun gerektirdiği kişisel gelişim sürecini profesyonel kimliğimizle birlikte görünür kılmak için, değişimin öncüleri olarak mesleki dernek, platform yada topluluklara ve faaliyetlere aktif olarak katılmalarını mutlaka tavsiye ediyorum. Bu dijital ve teknolojik dönüşüm için network çok önemli kullanacağımız araçlardan biri olacak, yani genellikle rolümüz gereği “yalnız” bırakılan profilimizin tersine, proaktif, öngörü sahibi, sosyalleşen yardımsever ve farkındalıkları yüksek, eğitim ve donanımını sürekli geliştiren, mesleki bilinci yüksek, kendini iyi ifade edebilen, liderler geleceğin yönetici asistanları olacak.
World Administrators Summit yönetici ve ofis profesyonellerinin ve onların dernek, network ve platformlarının katılımıyla ilk küresel toplantısını 1992 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin ev sahipliğinde gerçekleştirdi. IMA Türkiye, 11.si yapılan bu zirvede 28 ülkenin katılımıyla Türkiye’yi temsil ederek yönetim destek profesyonellerinin mesleki gelişimi için yerini aldı.
WA Konseyi Aralık-Mart 2021’de Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Aidiyet konularında küresel bir araştırma anketi yayımladı. Yönetici asistanı ve ofis profesyonelleri kapsamında araştırma raporunu hazırlayan ve yürüten Çeşitlilik, Kapsayıcılık ve Aidiyet Çalışma Ekibi’inin sonuç ve değerlendirmeleri paylaşıldı.
Profesyonel iş hayatındaki hızlı değişim ve dönüşümün covid19 süreci ile birlikte daha görünür hale geldiği gerçeğini meslektaşlarımızın deneyimleri ve hikayeleri ile daha iyi anlıyoruz. Esasen dünyanın her yerinde bu sektörde benzer sorunları yaşayan, iş yerlerinde diğer çalışan yöneticilere sağlanan eğitim ve haklardan faydalanamayan, performans değerlendirmelerinde, iş tanımlarında belki de her işyerine ve hatta yöneticiye göre değişen koşullarda esnek ve adapte olmaya çalışan, oyun kurucu, takım oyuncusu, teknoloji kaşifi, yöneticinin stratejik iş ortağı yönetim asistanları ve ofis profesyonellerinin seslerini duyurabileceği dernek, birlik, network ve benzeri platformlarda olmaları son derece önemli hale geldi.
İhtiyacımız olan, farkındalıklarımızı ve mesleki bilincimizi arttırmak, düşünce zihniyetimizi değiştirmek, iyi iletişim kurmak, öğrenmeye istekli ve bilgiyi paylaşarak sürdürülebilir bir iş yaşam dengesini sağlayabilmek.
IMA Türkiye olarak bu yıl hedeflediğimiz ilk uluslararası cross-border etkinliğimizi 20 Şubat 2021 de IMA Yunanistan ile birlikte gerçekleştirdik. Ardından pandemi nedeniyle yapamadığımız ilk Genel Kurul toplantımızı 27 Mart 2021 de yaparak yolculuğumuza daha güçlü adımlarla devam ediyoruz. 2021 yılı eğitim programımız içerisinde meslektaşlarımızın en çok ihtiyaç duyduklarını bildiğimiz ve onların kariyerinde fark yaratacak bir projeyle buluşturuyoruz. 41.North Business School Ve IMA Türkiye işbirliği ile Haziran ayında başlayacak “Women in Leadership” programına IMA Türkiye üyeleri avantajlarla yararlanacaklar. Kadın yöneticilere özel olarak hazırlanan ve uluslararası bir platform olan 41 North Business School Sultanahmet merkezinde gerçekleştirilecek. Yine sonbahar aylarında daha büyük bir uluslararası cross-border etkinlikle meslektaşlarımızı buluşturacağımız için heyecanlıyız Yeni projeler ve sürprizler için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.